Blog

Blog

Szemüveglencse törésmutatók

Az optikaiparban használt szemüveglencse alapanyagok közti különbségek egyik fő mérőszáma a törésmutató. A törésmutató azt jelenti, hogy a fény mennyit lassul az adott közegben a vákuumhoz képest. Ami ebből nekünk fontos az az, hogy magasabb törésmutatóval vékonyabb lencse tud készülni, hiszen “kevesebb anyag” elég ahhoz hogy hasonló lassulást érjünk el. Többen ezen a ponton már biztosan sejtik, de ezek a magasabb törésmutatója lencsék lesznek a vékonyított lencsék. Nézzük végig azokat a törésmutatókat amik az optikai piacon elérhetőek és ismerjük meg ezeket picit jobban.

Színtévesztés

A színtévesztés érdekes problémája a vizuális rendszerünknek. Egy színtévesztő ember esetében a színérzékelő csapsejtek érzékenységével nincsen probléma, csak érzékelési spektrummal, magyarán az adott színt másnak, más árnyalatúnak, akár más színűnek látja. Innen jön a neve, és ezért fontos megkülönböztetni a színvakságtól.

Napvédő megoldások optikai lencsékre

Kezdjük azzal, hogy érdemes a kérdést 2 felé bontani. Először is lehetséges UV szűrés színtelen lencsén is. Magyarán, ha egy lencse nem sötét, vagy adott esetben nem sötétedik, akkor is nyújthat teljes védelmet a káros UV sugárzással szemben. A Zeiss szemüveglencse választék minden egyes tagja UV szűrős, a legegyszerűbbtől a legmagasabb szintűig.

Az napfényének bántó erősségét viszont, csak színezett, vagy sötétedő lencsével lehet szűrni.

Kapcsolat

Kérdésed van? Írj üzenetet!
Kérdésed van?
Írj üzenetet!

Nyitvatartás

  • H-P: 9:00 - 17:00
  • Sz: 8:00 - 12:00
  • V: Zárva
Bezár