Blog

Blog

Napvédő megoldások optikai lencsékre

Gyakran felmerülő kérdés így nyáron, hogy milyen napvédő illetve UV védő megoldások léteznek dioptriás szemüveglencsékre.

Napvédő megoldások optikai lencsékre

Kezdjük azzal, hogy érdemes a kérdést 2 felé bontani. Először is lehetséges UV szűrés színtelen lencsén is. Magyarán, ha egy lencse nem sötét, vagy adott esetben nem sötétedik, akkor is nyújthat teljes védelmet a káros UV sugárzással szemben. A Zeiss szemüveglencse választék minden egyes tagja UV szűrős, a legegyszerűbbtől a legmagasabb szintűig.

Az napfényének bántó erősségét viszont, csak színezett, vagy sötétedő lencsével lehet szűrni.

DIOPTRIÁS SZEMÜVEGEK

A dioptriás napszemüveg egyszerű és nagyszerű megoldás tud lenni, hiszen ez gyakorlatilag egy előre kiválasztott árnyalatú és sötétségű lencse, ami minden körülmény között hozza azt a napvédő komfortot amit lencse rendelésekor kiválasztottunk. Hátránya csupán annyi, hogyha bemegyünk valahova beltérbe, le kell vegyük, és át kell cseréljük a színtelen lencsés szemüvegünkre.

FÉNYRE SÖTÉTEDŐ LENCSE

Erős alternatíva tud lenni a fényre sötétedő lencse. Ezek a fajta szemüveglencsék az uv hatására besötétednek, a sötétség mértéke pedig az UV sugárzás erősségének megfelelő. Tehát, ha nyár van tomboló napfény és erős UV, akkor a lencse a lehető legsötétebb lesz, körülbelül 80-85%os színerősségű, viszont felhős időben, szűrt UV mellett nem lesz ilyen sötét. Ez egyfelől nagyon kényelmes, hiszen mindig pont olyan sötét amennyire kell. Másfelől viszont problémát is okozhat, mert autóban például nem sötétednek be kellően, mert ott a szélvédő UV szűrős.

Harmadik megoldás a legkomplexebb, ez gyakorlatilag egy hibrid. Ötvözve van benne a dioptriás napszemüveg, és a fényre sötétedő lencse. A lencse úgy néz ki, hogy van egy alap színezettsége ami UV hatására sötétebb lesz, magyarán sosem teljesen világos, de annyira kivilágosodik beltérben, hogy mondjuk egy kávézó belterében el tudjuk olvasni a kínálatot, anélkül, hogy át kelljen cserélni a szemüvegünket. Ezek a lencsék nem csak UV-ra érzékenyek hanem a természetes fény látható spektrumára is, így autóban is be tud sötétedni.

Kapcsolat

Kérdésed van? Írj üzenetet!
Kérdésed van?
Írj üzenetet!

Nyitvatartás

  • H-P: 9:00 - 17:00
  • Sz: 8:00 - 12:00
  • V: Zárva
Bezár